free website builder

DE VIJF ZETELS VAN STROUVEN

Vijf unieke stoelen in de vergaderruimte. Zo opvallend, dat iedere bezoeker er een vraag over stelt. Zodat iedere vergadering begint met een gezellige social talk om het ijs te breken, waarbij en passant de kernwaarden van het fonds ter sprake komen. Meteen helder waar het eigenlijk om gaat.
Dat staat garant voor effectief vergaderen! 


Het Elisabeth Strouven Fonds heeft een missie

Ze wil bijdragen aan het welzijn en de ontwikkeling van burgers in Maastricht en omstreken. En daarmee aan een goed functionerende, leefbare samenleving. Pro-actief, naar buiten gericht, met de voeten op de aarde, en het hart open. Het kantoor van het fonds fungeert als ontmoetingsplaats, werkplek, en plaats om kennis te delen. De salon is het hart van het kantoor. Voor deze plek hebben wij vijf zetels gemaakt, die weerspiegelen waar het fonds voor staat. 


Vijf stoelen om een ronde tafel
Het wezen van het fonds, geformuleerd in vijf kernwaarden, is terug te vinden in het logo: een bloem met vijf blaadjes, waarvan één rode. We kiezen daarom vijf stoelen voor de salon. Die komen om een ronde tafel met vijf poten en vijf bladen, waarvan één van rood kersenhout en vier van esdoornhout.
De tafel is ontworpen en gemaakt door Michiel van Poecke.

VIJF KERNWAARDEN

Iedere stoel één kernwaarde 
In het logo van het Elisabeth Strouven Fonds staat elk bloemblaadje voor één van de kernwaarden. Die zijn terug te voeren op de historie van het fonds en haar naamgeefster Elisabeth Strouven. Iedere stoel representeert één van deze kernwaarden. We ontwerpen voor elke kernwaarde een symbool, losjes gebaseerd op het pentagram en de gulden snede. Deze symbolen staan op de buitenrug van iedere stoel. Op de binnenkant van de rug staat dit symbool nog eens in het klein.

1 Mens zijn tussen je medemensen 
Gericht zijn op de ander, ongeacht achtergrond, afkomst, geaardheid of religie, zodat de samenleving goed kan functioneren en leefbaar is voor iedereen.

2 Groei 

Inspireren tot zingevende ontwikkeling, waarbij talent wordt gestimuleerd tot ontplooiing en innovaties worden
aangemoedigd.

3 Mededogen, steun en betrokkenheid 

Mededogen en steun voor hen die hulp en ondersteuning nodig hebben, en voor hetgeen van waarde is, maar kwetsbaar; aandacht voor en betrokkenheid bij diegenen die zich wenden tot het fonds.

4 Wijsheid en rechtvaardigheid

Doelmatige en zorgvuldige besteding van middelen, besluitvorming die recht doet aan betrokkenen en aan de zaak, gericht op duurzaam opereren vanuit een langetermijn-visie.

5 Vriendelijkheid

Respectvolle en samenhangende interne en externe communicatie; empathie en behulpzaamheid, niet op een bureaucratische wijze, maar wel ondersteund door heldere regels.

AANDACHTSGEBIEDEN IN HET BELEID

Het Elisabeth Strouven Fonds draagt financieel bij aan projecten van organisaties die actief zijn op vier gebieden:
1 de sociaal-maatschappelijke sector
2 de culturele sector
3 de natuursector
4 de ontwikkelingssector
 
Deze aandachtsgebieden komen terug in de vier blauwe stoelen, in de vorm van kleine (rode) symbolen op de linker en rechter binnenarmleuning en op voorzijde van de zitting.

1: Sociaal-maatschappelijke projecten
Een bordje met bestek, een helpende hand bij een rolstoel die wordt voortgeduwd, een rollator, een fiets, een zonnebloem, een clown, een luchtballon, een suikerpot en melkkannetje. 

2: Culturele projecten
Bladmuziek, g-sleutel, orgelpijpen, viool, verf en penselen, dansschoenen, naald en schaar, een narrenhoed, een kroontjespen, een vlieger. 

3: Projecten voor natuurbehoud –beheer en –ontwikkeling
Plant- dier- en bloemvormen: een mosasaurus-vin, een kiemplantje, oehoe, bijen, korenwolf, harten bloempje, bloempotje, zinkviooltje, lieveheersbeestje, vlinders, roodborstje, slakje, schelp, fossiel. 

4:  Projecten in ontwikkelingslanden
Passer, schrijfbordje met krijtje en boeken staan voor onderwijs. Een kruis, injectienaalden en brillen voor zorg. Verder een helpende hand, een wereldbol en een ezeltje (van de ezelmarkt in Maastricht). 


DE ZETEL VAN ELISABETH

De lichtpaarse stoel wijden we helemaal aan Elisabeth Strouven.
Elisabeth Strouven was een bijzondere vrouw. In de zeventiende eeuw wijdt deze Maastrichtse haar leven aan de zieke en arme medemens. Ze verzorgt onder meer mensen met geestelijke problemen, pestlijders en zelfs krijgsgevangenen uit het Spaanse leger. Elisabeth Strouven is de oprichtster van het voormalige klooster-gasthuis Calvariënberg in de stad. Ze schreef haar levensverhaal zelf op. Dit handschrift wordt bewaard in het stadsarchief van Maastricht. Haar verhaal is in 1722 gepubliceerd in het frans. Te zien zijn fragmenten uit haar originele handschrift, haar boek, een ziekenbed, een naaimachine, een stadsgezicht, documenten van het armenbestuur.

PENTAGRAM ALS BASISVORM

Als basisvorm voor het stofontwerp kiezen we het pentagram. Een zeer oud symbool, dat ook de basis vormt van het logo. De verhouding tussen de afstand tussen twee opvolgende buiten-hoekpunten en de afstand tussen twee opvolgende binnen-hoekpunten, is 1,618. Ook wel de gulden snede genoemd.

Door deze verhouding kan de figuur eindeloos in zichzelf worden herhaald. De gulden snede komt heel veel voor in de natuur. Je vindt ´m terug bij bloemen, planten, dieren, mineralen, op moleculair niveau en kosmisch niveau. Het is een basisvorm van het leven. Met deze basisvorm ontwerpen we een ondergrond voor de stof.

HET LOGO ALS SIERAAD

Vermogen is het fundament
Het Elisabeth Strouven Fonds is een vermogensfonds. Haar bijdrage aan projecten bestaat uit financiële ondersteuning. Dit symboliseren we door de onderrand van iedere stoel een fundament te geven van bogen (de bloemblaadjes van het logo), gevuld met goudstaven, munten uit de tijd van Elisabeth Strouven, en gevulde portemonnees

Het logo als sieraad
Het logo van vijf bloemblaadjes komt op verschillende manieren terug. Zo staat op de voorrug van iedere stoel één blaadje als een soort kraag, een sieraad, met daarin het handschrift van Elisabeth Strouven. Samen vormen deze weer een bloem om de tafel. Verder is het logo her en der terug te vinden als klein gouden strooimotief.

Schilderijhoek
Een ander element dat vaak terugkomt, is de lijsthoek van het portret van Elisabeth Strouven. Het zorgt voor verbinding, geeft steun en draagt, als het ware de hoeksteen van het fonds.  

PRODUCTIEPROCES

Ontmantelen en opbouwen
We gaan uit van bestaande, gebruikte fauteuils. Ze zijn eenvoudig en functioneel van vorm, met een comfortabele zit en armleuningen, en ze passen goed in de ruimte. De stoelen worden helemaal gestript, waarna we de stevige frames degelijk opbouwen met singel, jute, schuim en watten.

Ossenbloed-rood
De poten lakken we in precies de ossenbloed-rode kleur uit het schilderij van Elisabeth Strouven in de salon. Iedere stoel krijgt bovendien nieuwe houten handgrepen in diezelfde rode kleur. De boven- en voorrand van de handgrepen maken we van esdoornhout, en één keer van kersenhout. Zo verbinden we de stoelen met de tafel.

Patroon maken
Eén stoel stofferen we met ongebleekte katoen. Als de pasvorm helemaal goed is, halen we de stof weer van de stoel en zetten het patroon over op papier. Dit papieren patroon wordt gescand. Nu kan het ontwerpproces beginnen.


Doorlopend dessin
We ontwerpen zo dat het dessin zo veel mogelijk doorloopt over de naad tussen twee patroondelen. 


Drukken op meubelstof
Alle patroondelen plaatsen we digitaal op de stof, en dit bestand sturen we naar de drukker. Die print het ontwerp op een mooie zachte veloursstof van hoge kwaliteit.

Stofferen
Als laatste stap knippen we alle patroondelen los, naaien ze aan elkaar volgens patroon, en stofferen daarmee de stoelen. De handgrepen werken we af met een bies.

Voila! 

Vijf unieke stoelen in de vergaderruimte. Zo opvallend, dat iedere bezoeker er een vraag over stelt.
Zodat iedere vergadering begint met een gezellige social talk om het ijs te breken, waarbij en passant de kernwaarden van het fonds ter sprake komen. Meteen helder waar het eigenlijk om gaat.
Dat staat garant voor effectief vergaderen!



WIL JIJ OOK DE STOEL VAN JE LEVEN?

Zodat jij ook zichtbaar kunt maken waar jouw bedrijf voor staat.
Maak een vrijblijvende afspraak. We kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden.


MAIL
info@destoelvanjeleven.nl

MOBIEL
Astrid Verkoijen  06 222 90 985
Mattanja Coehoorn  06 497 32 410


ADRES
St. Josephstraat 7
6227 SK 
Maastricht


CONTACT
Email: info@destoelvanjeleven.nl
Astrid : 06 222 90 985
Mattanja:  06 497 32 410